Leidsche Rijn Centrum

Bij de ontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum lagen de ambities hoog, een tweede stadscentrum van Utrecht. Een complex project met de overkapping van de snelweg A2 en de daardoor ontstaande hoogteverschillen.  

Het doel was om een 'levend centrum' te creëren met aandacht voor de buitenruimte. Een verzorgingsgebied dat is ingericht voor de verwachte 100.000 inwoners in Leidsche Rijn en daarbuiten.


De subwijk Leidsche Rijn Centrum is onder te verdelen in de buurten Centrum -Noord, Kern, Zuid en nog volop in ontwikkeling buurt Centrum Oost.

Leidsche Rijn Centrum heeft naast leuke (starters)woningen ook veel cultuur, horeca en winkels. Het centrum heeft een klassiek stratenpatroon met gevarieerde woon- en winkelblokken met internationale allure. 


De appartementen in het centrum hebben bloemrijke binnentuinen en toegang tot ondergelegen parkeergarages. In 2030 heeft Leidsche Rijn Centrum ongeveer 5.000 woningen. Het grootste deel daarvan zijn appartementen en een klein deel eengezinswoningen.

impressie van de buurt

Parken Leidsche Rijn

Bijzonderheden

Een bijzondere ontwikkeling binnen Leidsche Rijn Centrum is de MARK. Een project met 3 woontorens met elk een ‘verlichte kroon’ dat moet refereren aan de tuinbouw geschiedenis van het gebied. De middelste en hoogste toren wordt naar verwachting ca. 140 meter hoog, de toren op het zuiden ca. 80 meter en de noordertoren ca. 100 meter.

Bovenin de hoogste toren wordt een openbaar programma ontwikkeld voor alle burgers van de stad. Dit deel van MARK wordt publiek toegankelijk of in gebruik als gemeenschappelijke (tuinbouw)kassen die Utrecht markeren als stad van het gezonde leven.

Voorzieningen Leidsche Rijn

Klik hier om de voorzieningen te bekijken op buurtniveau van het centrum.

Tip: beheer de legenda met de knop linksboven van de kaart. 

Mobiele telefoongebruiker

Google maps

Voor de mobiele pagina kan de onderstaande link worden gebruikt.