Leidsche Rijn Langerak

In de naamgevende polder ´Langerak´ is samen met de subwijk Parkwijk als eerste buurten van Leidsche Rijn opgeleverd. Moderne en duurzame bouw in de periode 1999-2001.

Het is de meest zuidelijke wijk van Leidsche Rijn waar oud en nieuw mooi met elkaar zijn verweven. De Groenedijk is een mooi voorbeeld, lintbebouwing met woningen op ruime kavels uit de jaren '20 -'40 én hedendaags. 

Inwoners
De helft van de inwoners bestaat uit de leeftijdscategorieën 0-15 en 25-45 wat het een jonge wijk maakt met gezinnen.De groep 45-65 jaar is ongeveer 25% van de wijk en minder dan 15 % is 65 jaar en ouder.  

Woningen
Er staan ongeveer 1850 woningen die z'n 4500 inwoners huisvest. Het woningbestand is verdeeld in 62% eengezinswoningen en 38% appartementen.

Bij veel woningen is er sprake van erfpacht, vaak eeuwigdurend afgekocht. Meer informatie hierover leest u op onze website. 

Ander kenmerk van deze buurt is de aansluiting op stadsverwarming voor de warmte voorziening.
Er zijn verschillende varianten maar in de regel gasloos. Meer informatie over stadsverwarming leest u hier. 

Meer informatie over het type woningen in de wijk leest u verder op deze pagina. 

Voorzieningen
In de subwijk staan o.a. twee basisscholen en buurt winkelcentrum Parkwijk met onder meer Jumbo, Bakker, Kruitvat, Zeeman, Bruna, Blokker, opticien, bloemist en cafetaria. 
Langs het noorden van Langerak loopt buslijn 4 voor een verbinding met Utrecht Terwijde en Utrecht centraal.

Een volledig overzicht van de voorzieningen staat onderaan de pagina.

impressie van de buurt

Woningen

De woningen variëren van bouwjaren 1999 -2004 en zijn duurzaam gebouwd. Stadsverwarming installaties en gebouwd met eeuwigdurend afgekochte erfpacht in veel gevallen. Er zijn appartementen en eengezinswoningen in diverse vormen. Zo zijn er de populaire kwadrant woningen met grote tuinen en groene hofjes. 

In Langerak zijn er ook ruime kavels met recente zelfbouw projecten en tweekappers uit de jaren 20-40.

Bouwstijlen zijn modern met herkenbare materialen. Er is variatie binnen de buurt, verhouding woningen met platte daken is kenmerkend. Opvallend zijn het aantal woningen met overdekte parkeergelegenheden aan of bij de woningen.

Bijzonderheden

De Groenedijk loopt parallel aan de lengte wijk door het noorden. Het herinnert aan de oorspronkelijke omgeving van Langerak, te midden tussen de recente bouw staan hier prachtige woningen uit begin vorige eeuw.  


De ligging maakt de buurt ook populair. Met de Dafne Schippersbrug is Utrecht Centraal 15 minuten fietsen. Het complete centrum van Leidsche Rijn met bioscoop en treinstation is 6-7 minuten fietsen. 

Via de Gooise brug in het zuiden van Langerak is het paar minuten naar Strijkviertel. Een prachtige plek om te wandelen of de hond mee naar toe te nemen. Ook nabij is manage Voornruiters en sportpark Rijnvliet met Rugby, Voetbal, Hockey en Tennisvelden.

Voorzieningen Leidsche Rijn

Klik hier om de voorzieningen te bekijken op buurtniveau Langerak.

Tip: beheer de legenda met de knop linksboven van de kaart. 

Mobiele telefoongebruiker

Google maps

Voor de mobiele pagina kan de onderstaande link worden gebruikt.