top of page

Geschiedenis Leidsche Rijn

Het gebied van Leidsche Rijn heeft een rijke geschiedenis doordat het relatief hoog gelegen landschappen kende.
Vele vondsten vanuit de Romeinse tijd doet hieraan herinneren. Het Romeinse leger had in de eerste eeuw van de jaartelling een versterkte nederzetting, Castellum.
In het zuiden van het Maxima park is op de historische plek een gereconstrueerde versie gebouwd.


In de middeleeuwen vanaf het jaar 723 liep er een scheepvaartroute van Utrecht tot Leiden via Vleuten en Harmelen. Nadat deze route onbegaanbaar was geworden in verloop van tijd, besloot in 1381 een aanpassing te doen.

Door het graven van een kanaal dat de Vleutense Vaart in Utrecht en de Rijn bij Harmelen met elkaar verbindt, wordt er een nieuwe verbinding via de Oude Rijn gemaakt. Het water vanaf de Catharijnebrug via de Leidse Vaart, Oog in Al en De Meern tot Harmelen krijgt de naam Leidse Rijn. De rivier tussen Harmelen en de Noordzee blijft de naam Oude Rijn houden.

Voor 1950 was het gebied tussen Vleuten en Utrecht gekenmerkt door polderlandschap en tuinbouw bedrijven.In 1881 was er nog een belangrijke gebeurtenis met de aansluiting op het treinspoornetwerk. In Vleuten kwam een treinstation met een spoorverbinding tussen Rotterdam en Utrecht.

In Veldhuizen (De Meern) ligt het Park Milan Viscontilaan. Daar zijn restanten van een voormalig kasteel Nijevelt.

In het RTV Utrecht programma Van Rossem vertelt hij binnen 15 minuten leuke informatie over de Romeinse tijd in de regio Leidsche Rijn. 


Hij heeft zich altijd al afgevraagd waarom de Romeinen nu juist in onze provincie stopten met de uitbreiding van hun rijk. Hij wandelt langs stukken van de grens in de wijk. 

Castellum

Castellum Hoge Woerd is een moderne interpretatie van het Romeins fort dat er ooit heeft gestaan. Een verdedigingswerk op de limes (grens) die daar vroeger aanwezig was.
Hier kun je vergapen aan bijzondere archeologische vondsten, genieten van theater, eten in het restaurant, deelnemen aan natuuractiviteiten en op ontdekkingsreis in het fort.

Meer informatie over het Castellum.

Kasteel Nijevelt

In Veldhuizen (De Meern) ligt het Park Milan Viscontilaan. Daar zijn restanten van een voormalig kasteel Nijevelt.

Het eerste bouwwerk komt uit het jaar omstreeks 1300. Na een verwoesting door een belegering is het na 1356 herbouwd. Tussen 1580 en 1590 ingrijpend verbouwd.

In de 18e eeuw raakte het in verval. De toenmalige eigenaar Daniel de Milan Visconti heeft nog tuinontwerpen laten opmaken, echter is het nooit uitgevoerd waarop rond het jaar 1800 is gesloopt. De laatste eigenaar is naamdrager van de straat die loopt langs het park, door de subwijk Veldhuizen Zuid.

Het gefotografeerde informatiebord hiernaast staat in hetzelfde park. De feitelijke locatie van de restanten is afgeschermd ter bescherming ervan.

De buurttuin in hetzelfde park is genoemd naar het kasteel. Meer informatie over de Kasteeltuin.

bottom of page